Odata cu intrarea in vigoare a legii nr. 196/ 2018, legea nr.230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, dar si H.G. nr.1588/2007 prin care s-au aprobat normele metodologice ale acestei legi au fost abrogate. Astfel, aceasta noua lege ce a fost aprobata are in vedere aceleasi prevederi, la care se adauga si administrarea condominiilor. Aceasta noua legea a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 660 din 30 iulie si a intrat in vigoare la data de 28 septembrie, acelasi an. Care sunt diferentele dintre cele doua legi si care sunt imbunatatirile ce i-au fost aduse?

Diferenta dintre legea 230/2007 si noua lege

In primul rand, legea 230/2007 continea doar o parte din legea astazi existenta si aplicata, fapt ce aduce noii legi o serie de termeni si definitii ce trebuie explicate, precum condominiul. Acesta reprezinta un imobil format dintr-un teren ce prezinta cel putin o constructie in care sa existe cel putin 3 persoane fizice cu drept de proprietate asupra acestuia, fiecare proprietar având o proprietate individuală și o cotă-parte indiviză din proprietatea comună.

Cine este vizat?

Spre deosebire de legea 230/2007, noua lege contine un capitol separat ce trateaza infiintarea si inregistrarea asociatiei de proprietari, adica regulamentul condominiului. De asemenea, aceasta mai prevede si aspecte ce vizeaza asociatiile de chiriasi,  drepturile si obligatiile proprietarilor in ceea ce priveste condomoniurile, despre veniturile si cheltuielile asociatiei de proprietari, contractarea și facturarea serviciilor de utilități publice în condominii, dar si contraventii si gestiuni.

Pentru a facilita procesul de administrare a unei asociatii de proprietari atat pentru administrator, cat si pentru locatari, GESIMO a conceput un program cu ajutorul caruia activitatile lunare sa fie mereu precis calculate, dar si pentru a oferi locatarilor transparenta totala, cat si usurinta in ceea ce priveste imobilul sau. Afla mai multe despre GESIMO, programul pentru asociatiile de proprietari, si alege abonamentul care se preteaza cel mai bine pe nevoile tale si ale asociatiilor pe care le ai in plasament.