La sfarsitul anului 2018, avea sa apara o noua lege in ceea ce priveste organizarea si functionarea ascociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, publicata sub nr. 196/2018. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, au fost abrogate legea nr. 230/2007, lege ce facea referire tot la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. nr. 1588/2007 care a aprobat normele metodologice de aplicare ale acestei legi.

 

Ce vizeaza legea 196/2018?

Aceasta lege stabileste aspectele juridice, tehnice, economice in ceea ce priveste mai multe puncte. In primul rand, aceasta vizeaza infiintarea, organizarea si functionarea asociatilor de proprietari din cadrul condominiilor care sunt alcatuite din cel putin 3 imobile. De asemenea, aceasta lege are aplicabilitate si asupra administrarii, intretinerii si folosirii unui imobil sau al unui grup de imobile din condominii care sa fie formate din locuinte sau spatii cu alte destinatii si care sa fie aflate in proprietatea a minim 3 persoane fizice sau juridice, avand atat o proprietate individuala, cat si cota-parte indiviza din cea comuna.

 

Cui se aplica legea 196/2018?

Legea are aplicabilitate atat asupra proprietarilor de imobile sau grupuri de imobile, cat si chiriasilor acestora, asociatiilor de proprietari sau de chiriasi aflati in cadrul condominiilor. Astfel, persoanelor sau grupurilor enumerate mai sus le revine rolul de a pune in aplicare punctele subliniate in cadrul legii 196/2018.

 

Ce aduce nou legea si ce reglementeaza?

Legea 196/2018 vine in continuarea legii 230/2007, dar cu mici adaugiri sau noi definitii pentru termenii pe care ii are in vizor. In privinta a ceea ce reglementeaza aceasta lege, avem o serie de capitole care trateaza distinct urmatoarele:

  • înființarea și înregistrarea asociației de proprietari- regulamentul condominiului;
  • asociațiile de chiriași
  • drepturile și obligațiile proprietarilor, drepturile proprietarilor din condominii, obligațiile proprietarilor din condominii, modul de utilizare a proprietății individuale și a părților comune;
  • organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari;
  • administrarea condominiilor;
  • veniturile și cheltuielile asociației de proprietari, repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale, repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate, pe beneficiari, pe consumatori tehnici, repartizarea cheltuielilor de alta natura;
  • contractarea și facturarea serviciilor de utilități publice in condominii, în ansamblurile rezidentiale

 

Astfel, legea 196/2018 trebuie sa fie in atentia asociatiilor de proprietari, din cadrul condominiilor pentru o buna oraganizare si functionare a acestor grupuri. Luand in considerare aceasta lege, am creat un soft care sa ajute la o mai buna gestionare a situatiilor din cadrului asociatiilor de proprietari. Alege Gesimo!